Fear Free, wat is dat?

Fear Free©: een katvriendelijke benadering in de trimsalon

Fear Free is een begrip wat nog niet enorm veel bekendheid heeft, maar dat wel verdient. Fear Free is een opleidingsinstituut en keurmerk voor dierenklinieken, dierenoppassen, dierentrainers, dierentrimmers en allerlei andere beroepen waarbij huisdieren centraal staan.

Fear Free is ontwikkeld door Dr. Marty Becker, een zeer gerenommeerd dierenarts uit Amerika in samenwerking met honderden experts die zich gespecialiseerd hebben in dierengedrag, dierengeneeskunde en het hanteren van dieren.

De missie van Fear Free is om angst, nervositeit en stress bij huisdieren in een dierenarts/dierentrimmer situatie te voorkomen of te verminderen door de mensen die met deze dieren werken op te leiden zodat zij sneller en beter een inschatting kunnen maken van de emotionele staat van een dier, het gedrag begrijpen en weten welke handelingen zij vervolgens kunnen uitvoeren om een dier een zo prettig mogelijke ervaring te geven. 

Het emotionele emmertje

Elk dier heeft een soort emotioneel emmertje, wat zich gedurende een behandeling kan vullen. Denk bijvoorbeeld aan scheren. 
Sommige katten gaan daar fluitend doorheen en vult het emmertje zich met één druppel. Voor andere katten is dat emmertje binnen no-time vol.
De truc is dan ook om dat emmertje nimmer te laten overlopen. Want is dat emmertje eenmaal overgelopen en ga je toch nog door, dan ervaart de kat enorme stress of angst en kan de kat een grote afkeer ontwikkelen voor hetgeen waardoor het emmertje vol is gelopen.

Dit betekend ook dat een trimbeurt volgens de Fear Free manier niet altijd efficiënt is wat tijd betreft (en dat is geen nadeel). In mijn optiek moet tijdens een trimbeurt de klok ook niet achter in je nek hijgen, want dan ga je gehaast werken. Dit hebben dieren, dus ook katten, feilloos door! De zorg voor de kat komt op nummer één, al duurt een trimbeurt daardoor langer dan je had verwacht. Als dat betekend dat de kat ontspannen (of in ieder geval minder angstig!) de trimsalon verlaat, dan is dat veel belangrijker dan ‘even snel het klusje klaren’.
Daarom hanteer ik ruime tijdsvakken, met name wanneer ik weet dat er een kat komt die wat angstig aangelegd is. Op deze manier heb je voldoende tijd om de kat op een rustige manier te trimmen, en als er nog tijd over is, kan je ook nog eens gaan werken aan mooie ervaringen opdoen. Zoals wat lekkers geven, even spelen of knuffelen. Het maakt niet uit wat, als het voor de kat maar een positieve ervaring is zodat hij de volgende keer op tafel weet dat hij veilig is.

Het is dus niet de bedoeling dat een kat gillend gek wordt van een trimbeurt. Geen zorgen, Benjamin gaapt hier gelukkig alleen maar 🙂

Fear Free in de trimsalon: wat kan ik verwachten?

Voor mij is Fear Free trimmen een perfecte mix tussen gedragstherapie en trimmen. Naast dat je bezig bent met een kat zijn vacht in orde te krijgen, let je ook nauwkeurig op het gedrag van de kat en maak je doorlopend inschattingen over zijn emotionele welzijn. Het komt een dier namelijk niet ten goede wanneer deze een vervelende trimbeurt meemaakt. Voor jou als trimster is dat ook onprettig, want na een vervelende ervaring zie je regelmatig dat katten de volgende keer op de trimtafel moeilijker te behandelen zijn. En niet alleen dat – het is gewoon hartstikke sneu voor katten om extreme angst of stress te voelen. En dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn, als je Fear Free implementeert in je werkwijze. De bedoeling is juist dat een kat het elke keer een stukje leuker gaat vinden, met als ultiem doel een kat die zich uiteindelijk helemaal op zijn gemak voelt in de trimsalon en alles toestaat zonder angst. Hoe mooi is dat! Niet voor alle katten is dit haalbaar, maar het kan zeker leiden tot verbetering.

Een aantal concrete voorbeelden wat je zoal kan verwachten van een Fear Free trimbeurt. Let wel: niet alles wordt per definitie in één trimbeurt gestopt. Het is maar net waar jouw kat behoefte aan heeft.
-Ruime tijdvlakken zodat er rustig gewerkt kan worden
-Technieken implementeren zodat een kat iets minder eng of vervelend gaat vinden, bijvoorbeeld trainen met het geluid van de tondeuse of het gevoel van de kam op de huid
-Het tempo van de kat aannemen – laat de kat zien dat bepaalde handelingen hem stress opleveren, dan gaat het tempo een tandje lager
-Pauzes nemen als de kat dat nodig is. Sommige katten moeten zich tussendoor even uitleven of even bijkomen om weer lekker rustig te worden.
-Geen dwangtechnieken. De kat wordt nooit in het nekvel gepakt of op tafel gefixeerd. Een kat die het gevoel heeft controle te hebben is een kat die veel meer ontspannen is.
-Snoep! Ik werk erg graag met beloningen en kattensnoepjes als afleiding. Handig voor mijzelf en ook nog eens leuk voor de kat.
-Soms, wanneer een kat zijn emmertje vol zit en deze niet meer te legen is tijdens een trimbeurt, is het beter om de trimbeurt stop te zetten en te hervatten op een latere datum.
-Als de kat spelen of knuffelen erg fijn vind, wordt daar natuurlijk ook tijd aan besteed!

Ook katten die een hekel hebben aan kammen of borstelen kunnen getraind worden om het leuk te gaan vinden. Dit neemt wel enige tijd in beslag: van dagen tot weken tot maanden, maar het kan wél!

Hoe weet je of iemand Fear Free gecertificeerd is?

Een professional die een Fear Free keurmerk heeft kan garanderen dat hij of zij een degelijke training en lesstof heeft doorgelopen, getoetst is op zijn/haar kwaliteiten en geslaagd is volgens het Fear Free principe. Check altijd even of het persoon, de salon of de kliniek te vinden is op de website van Fear Free om zeker te weten of de certificering nog geldig is.

Voor meer informatie bezoek je de website van Fear Free© www.fearfreepets.com
Ook bieden zij op hun website interessante video’s aan over dierengedrag en hoe jij je huis nog fijner kan maken voor jouw dier. De moeite waard om een kijkje te nemen! Dit kan je vinden op deze pagina: https://www.fearfreehappyhomes.com/content-library/?fear

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *