Katten en kunst

Katten en kunst


Welkom bij het eerste blogbericht! In deze blog zal ik regelmatig updates vanuit de trimsalon of vanuit gedragstherapie posten, evenals leuke feiten over kattengedrag en afbeeldingen van mijn kunstwerken. Naast kattentrimster en gedragstherapeut voor katten ben ik namelijk ook al vele jaren actief in de kunst. Mijn voorliefde ligt bij keramiek, maar ook schilderen doe ik erg graag. In dit blog zal ik de kunstwerken die niet over katten gaan buiten beschouwing laten, enkel katten op deze pagina!

Katten en creativiteit

Het is geen toeval dat vele mensen die met katten werken ook actief zijn in de kunst of op zijn minst creatief aangelegd, en dat vele kunstenaars geïnspireerd worden door de streken van de kat. De kat is eigenzinnig, eigenwijs en op sommige momenten zelfs mysterieus. Eigenschappen die je de gemiddelde kunstenaar ook best toe zou kunnen kennen. Daarnaast zijn katten elegant (de meesten, dan) en gracieus in hun bewegingen.

Althans, dat is hoe de kat vaak weerspiegelt wordt in de kunst. Ikzelf vind juist de minder elegante dingen aan katten leuk om te verbeelden. Zoals hoe ze op hun rug liggen en de tandjes zichtbaar zijn. Of hoe ze tijdens het wassen wel eens lijken te ‘vergeten’ dat ze zich aan het wassen waren, en het tongetje uit het bekje hangt terwijl hun achterpoot nog in de lucht steekt. De gekke bekken die ze kunnen trekken als ze in de catnip liggen te rollen, of hoe hard ze door het huis kunnen stormen nadat ze naar de kattenbak zijn geweest. Om de trimsalon wat sfeer mee te geven, ben ik bezig met een serie schilderijen die dit soort kattengedrag vastlegt. Omdat ik zeker weet dat elke eigenaar wel herkenning er in vindt, en zelf ook met enige regelmaat hard moet lachen om zijn of haar kat. Hier onder een voorproefje van de eerste twee schilderijen uit deze reeks.

Katten en keramiek

Als keramist maak ik vele werken, uiteenlopend van stijl en onderwerp. Dit kunnen bijzondere bloempotten zijn, beelden van allerlei onderwerpen, en in dit geval ook katten. Ik maak met enige regelmaat beelden van huisdieren, vaak als een memento of als urn wanneer een geliefd huisdier is overleden. Het is erg betekenisvol werk.

Helaas is keramiek fragiel en is niet alles zomaar veilig te verzenden. Voor de werken die dat wel kunnen, heb ik een Etsy shop aangemaakt. Bijvoorbeeld schaaltjes in kattenvorm, of katten koelkast magneetjes. Deze zijn te vinden op www.etsy.com/shop/catsofclay

Kattenhangers van keramiek
Kattenschaaltje van keramiek
Kattenmagneetjes van keramiek voor op de koelkast of whiteboard

Zou je zelf graag een kunstwerk willen van je eigen kat, of cadeau doen aan een ander? Neem gerust contact met mij op, en dan kunnen we de mogelijkheden bespreken. Of neem een kijkje op www.etsy.com/shop/catsofclay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *