Fear Free ©, een diervriendelijke benadering 

Fear Free is een internationaal begrip wat in Nederland nog niet heel veel bekendheid heeft, maar dat wel verdient. Fear Free is een opleidingsinstituut en keurmerk voor dierenklinieken, dierenoppassen, dierentrainers, dierentrimmers en allerlei andere beroepen waarbij huisdieren centraal staan. Fear Free is ontwikkeld door Dr. Marty Becker, een zeer gerenommeerd dierenarts uit Amerika in samenwerking met talloze experts die zich gespecialiseerd hebben in dierengedrag, dierengeneeskunde en het hanteren van dieren. 

De missie van Fear Free is om angst, nervositeit en stress bij huisdieren in een dierenarts/dierentrimmer situatie te voorkomen of te verminderen door de mensen die met deze dieren werken op te leiden zodat zij sneller en beter een inschatting kunnen maken van de emotionele staat van een dier, het gedrag begrijpen en weten welke handelingen zij vervolgens kunnen uitvoeren om een dier een zo prettig mogelijke ervaring te geven. Soms heeft een dier al veel negatieve ervaringen meegemaakt, en is het volledig voorkomen van angst of stress niet altijd haalbaar. Echter helpt deze methode dan wel degelijk om de situatie een stuk draaglijker te maken voor het dier. 

Fear Free is dus een heel katvriendelijke methode. Echter is niet iedereen die zich katvriendelijk noemt ook gelijk Fear Free gecertificeerd. Om Fear Free gecertificeerd te zijn moeten deelnemers diepgaande lesstof over gedrag, leerprincipes, stress en stressverlagende technieken beheersen en wordt hun kennis getoetst middels een streng examen. Is iemand Fear Free gecertificeerd, dan ben je er van verzekerd dat dit persoon degelijke en vakkundige kennis heeft over deze onderwerpen en hoe deze in de praktijk te implementeren. Kijk op deze website om te kijken welke trimmers of andere hulpverleners in de dierenbranche in jouw buurt Fear Free gecertificeerd zijn: https://fearfreepets.com/resources/directory/

Voor meer informatie bezoek je de website van Fear Free © www.fearfreepets.com
Ook bieden zij op hun website interessante video’s aan over dierengedrag en hoe jij je huis nog fijner kan maken voor jouw dier. De moeite waard om een kijkje te nemen! Dit kan je vinden op deze pagina: https://www.fearfreehappyhomes.com/content-library/?fear

In de onderstaande tekst ga ik in over wat Fear Free bij mij in de kattentrimsalons inhoud.

Het Fear Free keurmerk logo 

Fear Free © in de trimsalon: wat kan ik verwachten?

Voor mij is Fear Free trimmen een perfecte mix tussen gedragstherapie en trimmen. Naast dat ik bezig ben met een kat zijn vacht weer netjes in orde te krijgen, let ik ook nauwkeurig op het gedrag van de kat en maak ik doorlopend inschattingen over zijn of haar emotionele welzijn. Het komt een dier namelijk niet ten goede wanneer deze een vervelende trimbeurt meemaakt. Voor mij als trimster is dat ook onprettig, want na een zeer vervelende ervaring zie je regelmatig dat katten de volgende keer op de trimtafel moeilijker te behandelen zijn. En niet alleen dat – het is gewoon hartstikke sneu voor katten om extreme angst of stress te voelen. En dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn, als je Fear Free implementeert in je werkwijze. De bedoeling is juist dat een kat het elke keer een stukje leuker (of in ieder geval steeds een stukje minder vervelend) gaat vinden, met als ultiem doel een kat die zich uiteindelijk helemaal op zijn gemak voelt in de trimsalon en alles toestaat zonder angst. Hoe mooi is dat! Niet voor alle katten is dit haalbaar helaas, met name voor katten die voorheen traumatiserende ervaringen hebben meegemaakt in trimsalons, maar ook voor hen kan het kan zeker leiden tot verbetering en gooit een Fear Free trimbeurt geen olie op het vuur.

Een aantal concrete voorbeelden wat je zoal kan verwachten van een Fear Free trimbeurt. Let wel: niet alles wordt per definitie in één trimbeurt gestopt. Het is maar net waar jouw kat behoefte aan heeft. Door mijn achtergrond als kattengedragstherapeut kan ik goed aan jouw kat zien wat hem/haar stress oplevert of wat hij/zij juist prettig vind.

  • Ruime tijdvlakken zodat er rustig gewerkt kan worden.
  • Géén dwangtechnieken. De kat wordt nooit in het nekvel gepakt of op tafel gefixeerd! Een kat die het gevoel heeft controle te hebben is een kat die veel meer ontspannen is.
  • Technieken implementeren zodat een kat iets minder eng of vervelend gaat vinden, bijvoorbeeld trainen met het geluid van de tondeuse of het gevoel van de kam op de huid.
  • Het tempo van de kat aannemen – laat de kat zien dat bepaalde handelingen hem stress opleveren, dan gaat het tempo een tandje lager
  • Pauzes nemen als de kat dat nodig heeft. Sommige katten moeten zich tussendoor even uitleven op een speeltje of even bijkomen om weer lekker rustig te worden.
  • Snoep! Ik werk erg graag met beloningen en kattensnoepjes als afleiding. Handig voor mijzelf en ook nog eens leuk voor de kat.
  • Soms, wanneer een kat zijn emmertje vol zit en deze niet meer te legen is tijdens een trimbeurt, is het beter om de trimbeurt stop te zetten en te hervatten op een latere datum.
  • Als de kat spelen of knuffelen erg fijn vind, wordt daar natuurlijk ook tijd aan besteed.

Kortom, tijdens een Fear Free trimbeurt wordt er aandacht besteedt aan rust, voorspelbaarheid, positieve momenten, het zo goed mogelijk voorkomen van stress, en als het lukt ook nog een stukje training. Jij als eigenaar bent welkom om er bij te blijven, want transparantie in mijn werk vind ik belangrijk en vaak vinden katten het erg prettig om tussendoor even een fijne aai van hun baasje te krijgen.