Gedragstherapie

Gedragstherapie kan een oplossing zijn wanneer je kat gedrag vertoont wat je liever niet hebt. Hierbij kan je denken aan:

 • Onzindelijkheid, plassen of poepen buiten de kattenbak terwijl er geen medische oorzaken gevonden worden bij de dierenarts
 • Sproeien in huis
 • Agressieproblemen naar mensen of andere katten 
 • Angst voor mensen, dieren, geluiden of andere zaken
 • Ongewenst krabben aan meubels, of sloopgedrag
 • Overmatig miauwen
 •  Zichzelf kaallikken of krabben
 • Vele andere problemen die geen medische oorzaak hebben

Hoe werkt gedragstherapie?

Gedragstherapie houdt in dat er naar het gedrag, lichaamstaal, situatie en omstandigheden van je kat gekeken wordt. Daaruit komt een diagnose (waarom doet de kat dit?) en wordt er een therapieplan opgesteld zodat jij als eigenaar samen met je kat de situatie kan verbeteren, of zelfs het probleemgedrag helemaal kan stoppen. Hieronder leg ik uit hoe ik tijdens een gedragsconsult te werk ga:

 • Wanneer ik een aanvraag tot gedragstherapie heb ontvangen, stuur ik een vragenlijst op om een breed beeld te krijgen van het karakter en de omstandigheden van je kat. Dit geeft mij een goede mogelijkheid om mij voor te bereiden op het consult. Belangrijk om te vermelden: bij buiten de bak plassen of sproeien is het noodzakelijk om een recente urinetest van de kat (<3 maanden) gedaan te hebben en deze vóór het consult naar mij toegestuurd te hebben. Dit om medische oorzaken uitgesloten te hebben.  
 • We spreken een datum af dat ik thuis bij je langs kom. Het is belangrijk om een consult op locatie bij jou thuis te doen, dit is immers waar het probleemgedrag plaatsvind. Zo krijg ik een goed beeld van de omstandigheden van je kat, en kan je mij belangrijke plekken aanwijzen waar het probleemgedrag zich het meest voordoet. 
 • Een enkel consult beslaat zo’n 90 minuten en bestaat uit twee gedeeltes. In de eerste helft stel ik veel vragen om te kunnen inzoomen op het probleem. De tweede helft bestaat uit het bekijken van de omgeving van je kat: bijvoorbeeld waar de bronnen (slaapplekken, voerplekken, kattenbakken, speelgoed e.d.) zich bevinden, en de plekken waar het probleemgedrag plaats vind. 
 • Na het consult stel ik de conclusie, stel een therapieplan op en ga dieper in op het gedrag. Het is de bedoeling dat jij na het lezen van het gehele verslag begrijpt waarom je kat zo doet, en wat je er tegen kan doen. Bij elk consult zit 3 maanden nazorg: in deze tijd hebben we regelmatig contact om te kijken wat de voortgang is met betrekking tot de therapie, en of er aanpassingen in het therapieplan gemaakt moeten worden. 
Gedragstherapie kan een mooie oplossing zijn voor problemen waar jij je als eigenaar aan stoort, of problemen die zelfs enorm hinderlijk zijn, of wanneer het welzijn van de kat in het geding komt. Gedragsproblemen kunnen er door afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. In extreme gevallen is verbetering helaas niet altijd gegarandeerd, maar verbetering is natuurlijk wel altijd het uitgangspunt. Echter is hier de inzet van jou als baasje ook belangrijk. Je doet het samen met je kat, en ik begeleid je daarbij.
 
Agressieproblemen:
Agressieproblemen zijn serieus en mogen niet onderschat worden. Zelfs bij milde vormen van agressie is de kans dat het escaleert tot ernstigere vormen wanneer er niet tijdig ingegrepen wordt vrij groot, en wanneer het escaleert kunnen de gevolgen erg gevaarlijk zijn voor zowel mens als dier. Voor agressieproblemen bied ik géén telefonisch adviesgesprek of videobeoordelingen aan, omdat agressie complex van aard is en met verkeerde adviezen het gedrag snel kan verergeren. Zonder de kat(ten) gezien te hebben en het verhaal uitgehoord te hebben, is het niet mogelijk een correct therapieplan in elkaar te zetten. In het geval van agressieproblemen is een volledig consult met huisbezoek de enige manier waarop ik van dienst kan zijn. In mijn optiek zijn agressiegevallen spoed en kan er doorgaans op korte termijn een consult ingeboekt worden. Wacht nooit te lang met hulp inschakelen bij agressieproblemen, deze problemen verdwijnen doorgaans niet vanzelf.
 
Pijn bij katten:
Sommige gedragingen welke bestempeld kunnen worden als probleemgedrag, kunnen ook uitingen zijn van pijn. Boos gedrag of zelfs agressie naar mensen of andere huisdieren kan een uiting zijn van gedrag op bepaalde omstandigheden, maar het kan ook een uiting zijn van pijn. Wanneer er twijfel over bestaat of bepaald gedrag door pijn komt of niet, moet dit eerst worden uitgesloten. Hiervoor werk ik samen met Roos van Doorn, dierenarts gespecialiseerd in chiropractie voor dieren. Op haar website www.roosvandoornchiropractie.nl lees je meer over de mogelijkheden van chiropractie voor katten en hoe dit in zijn werk gaat.

Andere diensten met betrekking tot kattengedrag

Telefonisch adviesgesprek 

Sommige problemen zijn simpeler op te lossen en zijn niet altijd een consult nodig. Of soms wil je graag iets weten over het gedrag van je kat. Daarom bied ik telefonische adviesgesprekken aan. Naar aanleiding van het adviesgesprek is het ook mogelijk om dit in een verslag samen te laten voegen, waardoor je terug kan lezen wat er besproken en geadviseerd is.

 

Videobeoordeling

Bij een videobeoordeling stuur je mij een video (tot ca. 10-15 minuten) van het gedrag waar jij graag wat meer over wilt weten. Vervolgens ontleedt ik de situatie en het gedrag in de video, samen met de achtergrondinformatie en de hulpvraag die jij mij geeft. Bijvoorbeeld situaties waarin je twijfelt of je katten spelen of vechten, of waarom jouw kitten aan jouw benen hangt, of waarom jouw kat zo lang in de kattenbak blijft graven na een kattenbakbezoek. Hierbij stuur ik je een verslag toe met een uitleg over het gedrag, en tips wat jij er tegen kan doen. Als het gedrag te complex is om uit te werken via een videobeoordeling, zal ik een consult aan huis aanraden. 

Kijk voor de tarieven op de pagina ’tarieven’, te vinden onder het kopje ‘diensten’. 

Huisbezoek voor verrijking

Kan je een handje hulp gebruiken bij het inrichten van je woning op een katvriendelijke manier? Dan kan je een huisbezoek voor verrijking inboeken. Bij zo’n huisbezoek neem ik je inrichting onder de loep vanuit de ogen en wensen van de kat. Bijvoorbeeld kattenbakken, klimmeubels, verstopplekjes en wat nou de beste plekken zijn om deze bronnen neer te zetten. Niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis wanneer je een ren of afgezette tuin hebt. Ik denk graag met je mee om de ruimte voor jou en je kat te optimaliseren en slimme oplossingen te bedenken die voor jou ook makkelijk uitvoerbaar zijn. Na het huisbezoek ontvang je van mij een uitgebreid verslag over je huis en de opties die we tijdens het huisbezoek hebben besproken.

Deze dienst is uiteraard ook in te boeken door asielen, catteries, kattenhotels, opvangtehuizen of andere instellingen waar katten tijdelijk of voor langere tijd verblijven. 

Tarieven 2024

Gedragsconsult aan huis:

  • 1,5 uur consult aan huis, inclusief uitgebreid verslag met conclusie en therapieplan en 3 maanden nazorg. €175,-
  • Vervolgconsult (voor hetzelfde probleem wanneer de termijn van 3 maanden nazorg verstreken is). €60,-

Adviesgesprek op afstand:

 • Telefonisch adviesgesprek 0-60 minuten €40,- exclusief verslag. Met uitgebreid verslag komt er €25,- boven de prijs op.
 • Videobeoordeling met verslag €45,-

Reiskosten:
In het geval dat een consult aan huis plaatsvindt, zijn er reiskosten verbonden die bovenop de prijs van het consult zullen komen. De kosten hiervoor zijn  €0,30 per gemaakte kilometer (volgens Google Maps). Deze kosten bevatten zowel het aantal kilometers van de heenreis als van de terugreis.

Een gedragsconsult aan huis met 3 maanden nazorg is de meest effectieve en uitgebreide manier van het behandelen van gedragsproblemen. Doordat ik een volledig beeld kan krijgen van jou, je kat, de situatie, de omgeving en het gedrag, maakt dit het therapieplan voor jouw kat betrouwbaarder dan een telefonisch adviesgesprek of videobeoordeling. Daarnaast blijf ik na de datum van het consult tot 3 maanden beschikbaar. Mocht het therapieplan in eerste instantie onvoldoende effect hebben, dan blijf ik gedurende die tijd bijsturen. Een telefonisch adviesgesprek of videoconsult bevat géén nazorgperiode. Bij problemen die te groot en/of complex lijken zal ik in dat geval dan ook een consult aan huis adviseren.

Annuleringskosten:
Bij annulering van een consult aan huis zijn er na het ontvangen van de ingevulde vragenlijst kosten verbonden.
Annulering na het ontvangen van de ingevulde vragenlijst, 48+ uur voor aanvang van het consult: €30,-
Annulering binnen 48-24 uur voor aanvang van het consult: €40,-
Annulering binnen 24-0 uur voor aanvang van het consult: €50,-